Reis door mijn kamer

Reis door mijn kamer

Voor deze opdracht is de Volkskrant de inspiratiebron. Zij nodigden schrijvers uit om te vertellen over hun werkruimte en de rituelen die ze daar hebben. Schrijvers weten als geen ander hoe het is om de hele dag thuis te zitten. Er zijn bijdragen van Lieke Marsman, Maarten ’t Hart, Paul Scheffer, Nicolien Mizee, Arnon Grunberg e. a.

Die bijdragen zijn natuurlijk heel verschillend. Er zijn beschrijvingen van dierbare voorwerpen, inkijkjes in schrijfproces en schrijfgewoontes, kennismakingen met rijen onmisbare inspiratieboeken, filosofische bespiegelingen, persoonlijke ontboezemingen, verdichtingen van de situatie. Het zijn tenslotte schrijvers!

 
 
 
 

Aan de slag

  • Ga daar zitten waar je graag schrijft. Je hoeft je niet te beperken tot je schrijfplek. Iedere ruimte waar je graag bent is geschikt voor deze opdracht. Ga tien tot twintig minuten achter elkaar schrijven over alles wat je om je heen ziet en wat dat oproept.
  • Zet een wekker zodat je je niet met de tijd hoeft bezig te houden. Maak je niet druk over spelling, leesbaarheid, logica en structuur. Dit is materiaal verzamelen. Alles is welkom, niks is stom, verkeerd of raar. Spring van de hak op de tak, associeer en volg waar de stroom je heen voert.
  • Lees na afloop alles rustig terug. Onderstreep wat je opvalt. Voel waar de meeste energie zit, wat werkelijk geschreven wil worden want heel veel doet er waarschijnlijk niet toe voor je uiteindelijke tekst. Als je hebt gevonden waar je over wilt verder werken las dan een volgende verzamelronde in. Nu gerichter: Verzamel feiten, herinneringen, gevoelens en zintuiglijke details die horen bij het door jou gekozene.
  • Kijk naar alles wat je hebt verzameld. Ga langzamerhand een tekst componeren met al die verschillende onderdelen. Vind uit wat voor tekst dit gaat worden. Misschien wordt het een brief aan een vriend, misschien een gedicht, misschien een reisverhaal, misschien een thriller of griezeltekst. Al doende dient dat zich vaak aan.

Je bent meestal niet in een klap klaar. Laat je tekst steeds opnieuw wat beter verstaanbaar worden in verschillenede herschrijfrondes.


 
 
 

Veel plezier met deze schrijfopdracht, Els