De boekenkast als schrijfmotor

De besmette stad

De boekenkast als schrijfmotor

Een tijdje geleden fietste ik over de Amsterdamse straatweg en op de hoek van de Mimosastraat te Utrecht zag ik deze geweldige boekenkast van Jan Heinsbroek. Hij maakte deze muurschildering een paar jaar geleden van een boekenkast, waarin wijkbewoners hun favoriete boek hadden gezet. Zo vertelt de muur prachtige verhalen uit deze buurt.

 

 
 

Aan de slag

Maak zelf een plaatje van (een deel van) je boekenkast en vertel het verhaal dat daarbij hoort. Misschien over één boek, misschien over een plank met een paar lievelingsboeken, misschien over een hele afdeling of de kast zelf. Kijk maar hoe het voor jou uitkomt.

Hoe je te werk kunt gaan

Ga een tijdje voor je boekenkast zitten en laat alles wat zich aandient aan gedachten en associaties zonder oordeel langskomen. Over de kast zelf, de plek ervan, een boek en hoe en wanneer je het kreeg. Welk verhaal dat boek vertelde en hoe dat een rol speelde in je leven. Over een plank vol met boeken en hoe je die verzameling aanlegde. Hoe je zat te lezen in dat ene prentenboek. Hoe je bijvoorbeeld aan al je boeken over bijen-houden kwam. Laat alles door je heen gaan en voel na een tijdje wat energie heeft, wat het meest nu door jou verteld wil worden. Ga dan pas schrijven en vind de vorm waarin jouw tekst het best verteld kan worden.

 
 

Veel plezier met deze schrijfopdracht, Els