Ik ga op reis

Reizen in de buurt, ver weg, in je hoofd, langs herinneringen en associaties. De mogelijkheden zijn legio. Er is een kinderspelletje waarbij ieder in de kring van kinderen om de beurt zegt: ik ga op reis en neem mee: een tandenborstel. En de volgende herhaalt wat de voorgaande kinderen hebben gezegd en voegt iets toe aan de steeds langer wordende lijst wat mee moet voor de reis: een tandenborstel, een bikini, een olifant…etc. Een goede geheugentraining en aanleiding voor hilariteit. Dit spel bracht me de volgende schrijfopdracht.

 

Vertrek

  • Maak eens een lijstje van verschillende reizen die je maakte  of wilt maken.
  • Maak eens een lijstje van zaken die mee moe(s)ten, praktische zaken en abstractere als veel geduld, zin in, verwondering, mooie zonsondergangen, een goed humeur, een nieuwe taal, scherpe zintuigen. Blijf aanvullen en jezelf verbazen.
  • Maak een lijstje van zaken die je mee terugneemt als je weer naar huis gaat. Zorg ook hier voor verrassingen, onverwachte items en mooie vondsten. 

Lees je lijstjes en voel waar de energie zit, wat verrast je, wat wil geschreven worden? Ga dan schrijven en kijk welke tekstvorm geschikt is voor wat jij te vertellen hebt.  Laat het ontstaan. Misschien wordt het een lijstjesgedicht, misschien een brief aan een achterblijver of verre vriend, misschien een essay over het huidige reisgedrag of een rijke ervaringstekst.
De eerste versie hinkt waarschijnlijk nog op veel gedachten. Neem de tijd om je tekst even te laten liggen en met schaven en schuiven je tekst te verbeteren voordat hij de wereld in mag, op reis van jou naar een ander.
 


 
 

Veel plezier met deze schrijfopdracht, Els