Terloops

Kort geleden is uitgeverij van Oirschot begonnen met de reeks Terloops.

De coronatijd zal daar zeker een rol in gespeeld hebben: veel mensen zijn in deze tijd gaan wandelen. In deze reeks is ieder deeltje gevuld met het wandelverhaal van een schrijver. Misschien heb je ze zien liggen bij jouw boekhandel.

Zo wandelt Marjoleine de Vos door Noord-Groningen, Sander Kollaert zoekt naar tekenen van een nieuwe de lente in Zweden, Joyce Roodnat wandelt aan de hand van haar moeder in Amsterdam oost en Thomas Rosenboom door het centrum van de stad. Op Texel wandelen Stine Jensen en haar zus jaarlijks naar de appeltaart.

Die boekjes zijn zo leuk om te lezen omdat ik die wandelingen kan meebeleven en deels herken door hun zintuiglijke manier van schrijven maar ook omdat ik allerlei uitstapjes voorgeschoteld krijg waar ik graag in mee ga. Dat zijn dus naast interessante omgevingen ook historische uitstapjes, weetjes over de omgeving, filosofietjes, mooie gedachten, associaties en persoonlijke herinneringen.

 

Iedereen wandelt. Misschien was dat vandaag of gisteren of lang geleden, dichtbij huis of ver weg op reis. Dezelfde wandeling altijd naar school of die heel speciale in de bergen.

Maak een lijstje met wandelingen die je je herinnert, misschien maak(te) je ze alleen of misschien samen. Kies er één waar je zin in hebt.

Zet die wandeling op een groot vel en laat daar omheen alles in trefwoorden terecht komen wat je je herinnert. Omcirkel wat bij elkaar hoort. Denk daarbij aan alle zintuigen, wat zie je, hoor je, ruik je, voel je met je huid, proef je. Denk ook aan  allerlei mogelijke uitstapjes, aan herinneringen, weetjes, filosofietjes, gedachten, associaties en gevoelens.

Neem daarvoor de tijd, ten minste een kwartier.

Lees terug, zie verbanden, vul aan en voel waar de energie zit, wat wil nu door jou geschreven worden?

Ga dan schrijven en al schrijvend zal de vorm zich aandienen die voor jouw tekst klopt. Wordt het een groot wandelverhaal, een gedicht, een brief aan je wandelmaatje, een essay over lopen door de natuur of in de stad? Alles kan. Leg vervolgens een tijdje weg en ga dan pas herschrijven, aanvullen en verbeteren.

Vergeet niet te genieten en anderen mee te laten genieten van jouw tekst(en).

 
 

Veel plezier met deze schrijfopdracht, Els